Közös gondolkodás

Home » Közös gondolkodás

A skatulya oldal életre hívásával és a konferencia megrendezésével az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a közös felelősségre, ami tagadhatatlan és felvillantsuk a lehetőségét egy olyan attitűdnek, ami a jól ismert megközelítést felválthatja. Hogy úgy gondolkodjunk és beszéljünk az autizmusról, hogy elismerjük a neurotipikustól eltérő gondolkodás létjogosultságát, miközben nem tagadjuk, hogy ez járhat nehézségekkel, és szembenézünk azzal, hogy a rugalmas gondolkodás hiánya mennyire jellemző a neurotipikus észjárásra. Nem dolgunk az autista embereket a saját képünkre formálni, a mi dolgunk az, hogy változtassunk a gondolkodásunkon, megtaláljuk azokat az utakat, amik egymás jobb megértéséhez vezetnek, és ezáltal biztosítsunk a gyerekeknek és felnőtteknek élhetőbb életet.

A skatulya felületét egészen eddig csak a konferencia előadóitól származó írások közlésére használtuk. Mostantól szeretnénk tágítani a kört, aki úgy érzi, hogy van mondanivalója a korábban olvasható írásokkal illetve a konferencián elhangzottakkal kapcsolatban, aki szívesen berakná a közösbe a tapasztalatait, gondolatatait, kérdéseit, dilemmáit, azoktól örömmel fogadunk a témába vágó írásokat a hello@skatulya.hu email címre.

Szeretnénk, ha az együtt gondolkodás tudatosan választott problémamegoldó stratégiává válna. A közös gondolkodáshoz szeretnénk teret biztosítani, ezért elindítjuk a skatulya műhelyt, ami keretet ad majd a beszélgetésekhez. Várunk mindenkit, aki hajlandóságot érez magában arra, hogy nyitottságával hozzájáruljon az útkereséshez. Fontosnak tartjuk, hogy ezen diskurzusok autista és nem autista emberek közös részvételével zajló, valódi együttműködést célzó események legyenek, egy olyan közegben, ami a neurodiverzitást tekinti a közösség legfőbb erejének.